Akkerbouw

Nieuws 3444 x bekeken

Kwaliteit probleem bij afzet uien

De kwaliteit van uien heeft dit seizoen een beperkend effect op de afzet. Dat was onderwerp van gesprek op de Themadag Uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN), woensdag in De Meerpaal in Dronten.

Het bewaren verliep tot voor kort lastig vanwege de relatief hoge buitentemperaturen. Daardoor zijn bij veel telers de uien niet voldoende droog. "Dat is echt een probleem dit jaar", ziet Luuk Kok van Agrifirm Plant. "Ze waren niet droog te krijgen. Nu gaat het beter, maar wel met de kachel erbij."

Watervellen en schimmelaantastingen

Dat leidt tot kwaliteitsproblemen als watervellen en schimmelaantastingen. "Het is zo'n verschil met vorig jaar", merkt Kok op. "Toen was de tarra ongeveer 4 procent, omdat de uien dankzij de mooie omstandigheden bijna droog de schuur in gingen, en nu zeker het dubbele. Door de kwaliteitsproblemen gaat de prijs de 30 cent per kilo niet overschrijden, want veel uien zijn niet geschikt voor verre bestemmingen. Desalniettemin verwacht ik wederom een recordexport, want dat gaat als een trein. De marktstemming is positief; er is 25 cent geboden op april."

Risico's in bewaring nemen toe

Bewaarders moeten investeren voor een goed product. Dat bleek ook uit het verhaal van Huub Kasius, directeur van bewaarspecialist Agrovent. Het seizoen is uitdagend wat betreft bewaring, weet hij. "Veel partijen zijn niet droog genoeg."

Hij wijst erop dat met de klimaatsverandering de risico's toenemen in de bewaring van uien. Akkerbouwers zijn volledig afhankelijk van het weer in zowel teelt als bewaring. Zijn oplossing is bewaren in een gesloten systeem met condensatie; koude, vochtige lucht wordt warme, droge lucht.

Als dat geen optie is, adviseert hij te drogen op basis van een relatieve luchtvochtigheid (rv) van 65 procent of lager. "Daar is winst te behalen voor de teler", stelt Kasius. "Hier wordt nauwelijks op gestuurd in de bewaartechniek. Wellicht vanwege de kosten. Voor een veilige rv moet je misschien 2 graden erbij stoken en dat kost even iets meer gas, maar de droogtijd wordt daarentegen ook korter."

Op de druk bezochte Themadag Uien van de LNCN werd ook de Mooiste Bewaarui 2016 (oogst 2015) benoemd. De eerste prijs was voor André Harpe (Novista), de tweede prijs èn publieksprijs voor Harry Schreuder (Dormo) en Peter Burgler/Frans Gerbens (Summit). Foto: Ruud Ploeg
Op de druk bezochte Themadag Uien van de LNCN werd ook de Mooiste Bewaarui 2016 (oogst 2015) benoemd. De eerste prijs was voor André Harpe (Novista), de tweede prijs èn publieksprijs voor Harry Schreuder (Dormo) en Peter Burgler/Frans Gerbens (Summit). Foto: Ruud Ploeg

'Bewaring is geen ziekenhuis, maar wel hotel'

Het succes van bewaren wordt in de eerste paar weken bepaald, zegt Kasius. "Richt je direct op preventie en bestrijding van ziek en zeer. Later krijg je het niet meer goed. Een bewaring is geen ziekenhuis, maar wel een hotel."

Piet van Liere, die vertelde over de goede afzetkansen voor Nederlandse uien in Afrika en Brazilië, sloot bij het kwaliteitsaspect aan met een opmerking gericht aan de zaal vol uientelers: "Brazilië wil een top-kwaliteitsui, zowel uit- als inwendig. En ik weet zeker dat 80 procent van u geen Braziliaanse uien in zijn bezit heeft." De hoge prijzen werken afzet naar die bestemming niet in de hand. "De valutakoers werkt ons tegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.