Akkerbouw

Nieuws 1034 x bekeken

Franse graanhandel heeft last van de Britten

De Franse graanhandel heeft op de Europese markt last van concurrentie uit Groot-Brittannië. Agrarische dienst FranceAgriMer stelt verwachtingen voor de tarwe-export naar beneden bij.

Volgens FranceAgriMer belooft de tweede helft van het commerciële seizoen 2015-'16 moeilijk te worden. Gezien de recordoogst van bijna 41 miljoen ton is er nog altijd veel tarwe beschikbaar, wat de vrees doet ontstaan dat er aan het eind van het seizoen een grote voorraad overblijft. De lagere prijzen leiden er op dit moment niet toe dat de vraag toeneemt omdat er wereldwijd een overvloedig aanbod is, meldt de agrarische dienst.

Minder graan naar buitenland

FranceAgriMer verwacht nu binnen de EU 7 miljoen ton tarwe te kunnen afzetten, dat is 440.000 ton minder dan waarvan een maand geleden nog werd uitgegaan. Naar derde landen hoopt Frankrijk 11,3 miljoen ton af te zetten. Dat is 200.000 ton minder dan de eerdere schatting. Vooral in Egypte ondervinden de Fransen veel concurrentie van Argentinië, dat mede kan profiteren van de momenteel lage vervoerskosten.

Flinke graanvoorraad eind van seizoen

FranceAgriMer gaat ervan uit dat eind van dit seizoen nog 3,2 miljoen tarwe overblijft. Dat is ruim boven het vijfjaarlijks gemiddelde van 2,6 miljoen ton. Daarbij komt dat het areaal tarwe het komende seizoen opnieuw hoger uitkomt dan vorig jaar. Tenzij er zich in de tweede helft van het handelsseizoen nieuwe markten openen of de vraag in het algemeen aantrekt, komt de eindvoorraad bijzonder hoog uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.