Akkerbouw

Nieuws 2138 x bekeken 1 reactie

Brussel verlaagt graanprognose

De Europese Commissie verlaagt de graanprognose voor de EU voor dit seizoen met 1,1 miljoen ton.

De Commissie gaat er nu vanuit dat de EU 306,5 miljoen ton graan oogst in seizoen 2015/2016, dat loopt tot 1 juli. Brussel verhoogt de productieprognose van zachte tarwe (0,3 miljoen ton), gerst (0,1) en triticale (0,9).

Minder mais, rogge, haver en granen

De verlaging van de oogstprognose zit bij mais (-0,4 miljoen ton), rogge (-0,8), haver (-0,1) en andere granen (-1,1). Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de aanpassing vooral betrekking op Polen.

De Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 283 miljoen ton graan verbruikt en bijna 44 miljoen ton exporteert en 17 miljoen ton importeert. Daarmee houdt de EU aan het eind van het seizoen een graanvoorraad over van 43 miljoen ton. Dat is ruim 3 miljoen ton graan minder dan waar de EU dit seizoen mee begon. De voorraad is volgens de RVO.nl voldoende om 8,1 weken Europese graanconsumptie te dekken.

International Grains Council

De International Grains Council (IGC) gaat in de laatste oogstraming uit van een veel krappere beschikbaarheid van graan in de EU dan de Commissie. De IGC verwacht een eindvoorraad van 33 miljoen ton, voldoende om 6,1 weken van het jaarverbruik te overbruggen. Het is niet duidelijk wat dit grote verschil voor oorzaak heeft.

Eén reactie

  • farmerbn

    Tien miljoen ton verschil. Weet je wel hoeveel dat is?

Of registreer je om te kunnen reageren.