Akkerbouw

Nieuws 1413 x bekeken

Bietentelers kiezen vaker voor aaltjesresistentie

Voor de teelt van 2016 kiezen opnieuw meer bietentelers – in totaal 40% - voor rassen die resistent zijn tegen bietencysteaaltjes (bca). Dat registreert Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, na het afsluiten van de zaadbestelling. Isabella KWS is opnieuw het meest bestelde ras.

Vorig jaar was 37% van het bestelde bietenzaad rhizomanie- en aaltjesresistent. De bca-rassen snoepen procenten af van de standaard rhizomanie resistente rassen (van 33% naar 36%).

Voor 2016 is het aandeel van rassen met aanvullende rhizomanieresistentie tegen type AYPR, die in alle segmenten beschikbaar zijn, gelijk gebleven op zo'n 18%. Dit rhizomanietype komt vooral en steeds meer voor in Flevoland.

Bca-resistente bietenrassen aantrekkelijker door gegroeide opbrengst

Bietenrassen met bca-resistentie worden aantrekkelijker nu ze een opbrengst realiseren die te vergelijken is met de standaardrassen. Die bca-resistentie geldt als verzekeringspremie en deze wordt steeds lager door de hogere opbrengsten.

"Als je risico denkt te lopen, kun je beter voor de resistentie kiezen", stelt Sikken. Die keuze ziet hij in de praktijk terug. "De meerprijs voor zaad van bca-resistente rassen is zo'n €40 per hectare."

Isabella KWS is meest verkochte suikerbietenras

Het meest verkochte suikerbietenras voor de teelt van 2016 is Isabella KWS met een aandeel van 19% (vorig jaar 22%, eveneens eerste plaats). Op de plaats 2 staat Florena KWS met 16% (vorig jaar ook tweede met 14%). BTS 990 volgt op de derde plek met 14%(vorig jaar zesde met 4%, toen was beperkt zaad beschikbaar).

Of registreer je om te kunnen reageren.