Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Akkerbouw wil soepeler vergroeningsregels

De vergroeningsregels moeten anders en de eisen aan akkerranden moeten minder streng; dat zeggen althans belangenbehartigers in de akkerbouwkolom.

De belangenbehartigers in de akkerbouw willen dat de overheid dit jaar de vergroeningsregels aanpast. Voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de eisen voor de akkerranden te hoog: “In 2015 moest een akkerrand minimaal 30 procent van het vergroeningsareaal beslaan. Dat is te veel. Akkerbouwers kozen daar dan ook weinig voor.”

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw vindt dat een sloot mee moet tellen als landschapselement: “In 2015 telde die alleen mee als er een bloemetjesrand langs ligt. Een sloot op zich is ook een landschapselement.”

Equivalentiemaatregelen mestbeleid

Haanstra heeft ook als wens voor 2016 dat de overheid equivalentiemaatregelen invoert in het mestbeleid: “Akkerbouwers moeten meer mineralen kunnen aanvoeren als ze geen onbewerkte dierlijk mest gebruiken, rijenbemesting toepassen in mais of als ze extra mineralen afvoeren via hun gewassen.”

‘Overheid moet tegenstrijdige regels voorkomen’

De Jong vindt dat de overheid tegenstrijdige regels moet voorkomen: “Gemeenten, provincies en waterschappen maken soms regels die ingaan tegen het landelijke beleid. De noordelijke waterschappen bijvoorbeeld verhogen het waterpeil in het Lauwersmeer. Daar hebben akkerbouwers in het voorjaar last van. Die peilverhoging strookt niet met het rijksbeleid om de productievoorwaarden voor de primaire sector te stimuleren.”

‘Belangenbehartigers hebben geen invloed op prijzen’

De Jong en Haanstra stellen dat de akkerbouwers het meeste baat hebben bij goede prijzen, maar dat de belangenbehartigers daar geen invloed op hebben. Haanstra: “Dertig jaar geleden onderhandelden de belangenbehartigers in Brussel over de prijzen voor bieten, zetmeelaardappelen en graan. Nu bepaalt de vrije markt de prijzen. Belangenbehartiging houdt nu in dat je de ondernemer faciliteert om te kunnen ondernemen.”

Graag importheffingen voor ondersteuning prijzen

De Jong vindt dat de EU importheffingen moet inzetten om prijzen te ondersteunen. “Zo voorkomen we dat de akkerbouw in een varkenscyclus komt van lage en hogere prijzen.”

Beheer
WP Admin