Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aardappeltelers: contract valt tegen, maar ik teken wel

De aardappelcontractprijzen vallen tegen, maar akkerbouwers gaan evenveel op deze wijze vastleggen. Dat is een voorlopige conclusie die kan worden getrokken uit de online enquête van Boerderij.

De meeste consumptieaardappeltelers vinden de contractprijzen voor 2016 tegenvallen; bijna de helft van de respondenten. Een groot deel, ruim 40%, had de contractprijs verwacht. De overige 10% vindt de geboden voorwaarden meevallen. Aan de enquête namen vooralsnog een kleine 200 telers deel.

Opvallend is dat ondanks de ontevredenheid, die ook blijkt uit antwoorden op open vragen, meer dan de helft van de deelnemers evenveel aardappelen op contract teelt. Dik 40% legt minder contractueel vast en slechts een paar procent gaat voor meer contractaardappelen.

Meerjarige contracten worden bijna niet (meer) afgesloten door de deelnemers aan de enquête.

Bij de open vragen wordt het prijsniveau vaak bekritiseerd: “te laag gezien de kosten”, “veel te laag, daarom stoppen wij met de aardappelteelt”, “beter zou het zijn om vrij te telen, er is nu te weinig marktwerking”.

Ook de voorwaarden zijn regelmatig aanleiding voor een opmerking: “geen baas over meeleveraardappelen”, “je bent altijd de dupe: bij een hoge prijs halen ze de rotste partijen bij iemand anders en bij lage prijzen komen ze de contracten niet na”, “te veel eisen, alles ligt bij de teler”.

Veel kritiek dus op de contractprijzen en -voorwaarden, ondanks dat de meeste telers toch gewoon hun handtekening zetten.

U kunt de enquête nog steeds invullen. Boerderij is benieuwd naar uw mening.

 

Beheer
WP Admin