Akkerbouw

Nieuws 5504 x bekeken 9 reacties

Aardappeltelers: contract valt tegen, maar ik teken wel

De aardappelcontractprijzen vallen tegen, maar akkerbouwers gaan evenveel op deze wijze vastleggen. Dat is een voorlopige conclusie die kan worden getrokken uit de online enquête van Boerderij.

De meeste consumptieaardappeltelers vinden de contractprijzen voor 2016 tegenvallen; bijna de helft van de respondenten. Een groot deel, ruim 40%, had de contractprijs verwacht. De overige 10% vindt de geboden voorwaarden meevallen. Aan de enquête namen vooralsnog een kleine 200 telers deel.

Opvallend is dat ondanks de ontevredenheid, die ook blijkt uit antwoorden op open vragen, meer dan de helft van de deelnemers evenveel aardappelen op contract teelt. Dik 40% legt minder contractueel vast en slechts een paar procent gaat voor meer contractaardappelen.

Meerjarige contracten worden bijna niet (meer) afgesloten door de deelnemers aan de enquête.

Bij de open vragen wordt het prijsniveau vaak bekritiseerd: "te laag gezien de kosten", "veel te laag, daarom stoppen wij met de aardappelteelt", "beter zou het zijn om vrij te telen, er is nu te weinig marktwerking".

Ook de voorwaarden zijn regelmatig aanleiding voor een opmerking: "geen baas over meeleveraardappelen", "je bent altijd de dupe: bij een hoge prijs halen ze de rotste partijen bij iemand anders en bij lage prijzen komen ze de contracten niet na", "te veel eisen, alles ligt bij de teler".

Veel kritiek dus op de contractprijzen en -voorwaarden, ondanks dat de meeste telers toch gewoon hun handtekening zetten.

U kunt de enquête nog steeds invullen. Boerderij is benieuwd naar uw mening.

 

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wat ik al eerder zei. Wie gaat contracteren tekent bij het kruisje. Moelijker is het niet.

 • johanvanbeek1

  Zolang telers niet massaal vrij of via coöperaties gaan telen zullen de contractprijzen natuurlijk nooit hoger worden. Of er moet een structureel tekort aan aardappelen komen in Noordwest Europa

 • info36

  Een ondernemer zet hier nooit zijn handtekening onder.

 • boonman01

  Niemand meer contracten dan worden ze vanzelf duurder en moeten de vertegenwoordigers aankloppen bij de boer.

 • husky

  Zolang aardappelteler, 1800euro aan pacht betaald en zich de hele zomer gek beregent omdat de grond vaak niet in orde is dan lijkt het een leuke hobby......

 • melkveehouder .

  Als je geen risico kunt of wilt dragen, dan maak je ook geen winst. Langzaamaan glijden we in alle sectoren af naar zetbazen op onze eigen toko omdat schaalvergroting kwetsbaar maakt als dit met (te) veel vreemd vermogen gebeurt. Je kunt dan geen risico meer nemen met alle gevolgen van dien. De handel is de lachende derde. Kijk maar in de Quote.

 • jop

  Ik krijg het ieder jaar klaar om te verkopen boven de contractprijs,contractprijs 40% te laag

 • boertinus

  Juist. Contract geeft de verwerker macht. Zonder contract geen macht. Tegenwoordig met proefrooingen weet de verwerken wat er meegeleverd zal worden bovenop de contracten. Waardoor hij weet of hij nog extra vrij partijen op moet kopen, wat weer vraagt dus prijs creeert.

 • Tiny1946

  Ik zou wel een contract afsluiten maar niet aan prijzen waar ze bieden en dan is nu 45 op ze zijn bedankt ik zet geen enkele aardappel meer.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.