AkkerbouwNieuws

Ethanol winstmaker voor Südzucker

Mannheim – Bietenverwerker en voedingsconcern Südzucker draaide een goed tweede kwartaal en verhoogt op basis daarvan de winstverwachting.

Voor het lopende boekjaar 2014/2015 gaat het Duitse bedrijf uit van een bedrijfsresultaat van €180 miljoen tot €230 miljoen (vorig boekjaar €181 miljoen). De omzet komt uit op €6,2 miljard tot €6,4 miljard (vorig boekjaar €6,8 miljard).

Positief dankzij dochterbedrijf CropEnergies

Südzucker is positiever over de winst, dankzij dochterbedrijf CropEnergies dat ethanol produceert en niet dankzij de suikeractiviteiten. In de eerste helft van het lopende boekjaar (1 maart–31 augustus) lag de omzet op €3,331 miljard. Dat is 4,3 procent minder dan de omzet in de eerste twee kwartalen van vorig boekjaar.

Het bedrijfsresultaat zakte van €147 miljoen naar €134 miljoen in de eerste helft van dit boekjaar. Südzucker schrijft dit toe aan de slechte gang van zaken op de suikermarkt. Maar het ethanolbedrijf draaide erg goed in het tweede kwartaal.

Recordresultaat voor ethanolproducent

CropEnergies haalde daardoor in de eerste helft van 2015/2016 een bedrijfsresultaat van €40 miljoen, een record voor het bedrijf. In heel boekjaar 2014/2015 boekte CropEnergies een resultaat van €11 miljoen. Daarom verwacht Südzucker over het hele boekjaar 2015/2016 betere resultaten dan in het vorige boekjaar.

Prijs ethanol gestegen

Volgens nieuwssite Agrimoney bereikte de ethanolprijs in januari een dieptepunt van €417 per kubieke meter, geleverd in Rotterdam. Nu ligt de prijs ongeveer €100 hoger.

Goed nieuws voor aandelenkoers Südzucker

Als de voorspelling van Südzucker uitkomt, stijgt het bedrijfsresultaat van het concern voor het eerst in drie jaar. De aandelenkoers van Südzucker steeg op de beurs in Frankfurt met 12 procent na de publicatie van de winstmededeling. Het bedrijf werd daardoor in korte tijd bijna €0,5 miljard meer waard.

Beheer
WP Admin