Akkerbouw

Nieuws 9438 x bekeken 2 reactieslaatste update:10 sep 2015

Schade in aardappelen door neerslag

De zorgen om de aardappelkwaliteit nemen toe door de recente neerslag. Plaatselijk staan aardappelen lang onder water, waardoor rot dreigt en rooien niet mogelijk is. De aanvoer bij verwerkers wordt hierdoor gecompliceerd.

Marien Boersma, directeur van Agriver verzekeringen ziet in de Bommelerwaard en in Flevoland veel schade in de aardappelen als gevolg van de overvloedige waterval van vorige week. Hoeveel kan Boersma nog niet zeggen. Jan Schreuder van verzekeraar de Vereinigte Algemeine noteert ongeveer 115 meldingen van hagel- en waterschade in de akkerbouw. Het betreft hoofdzakelijk aardappelen en uien, vooral in West-Brabant en Land van Altena. "De schade loopt in de miljoen euro's."

'50 procent of meer in de Biesbos'

Jacob Branderhorst, vicevoorzitter ZLTO Altena-Biesbosch, heeft een bedrijf in de omgeving Biesbos. Hij heeft schade aan de conservenbonen en de aardappelen, maar kan nog niet precies inschatten hoeveel. In de omgeving zijn meer akkerbouwers met veel schade. "Ik denk 50 procent of meer."

De kwaliteit was al wisselend

De kwaliteit was al wisselend door de variatie tussen fijn en grof, zegt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato. "Daar komt door de neerslag het element rot bij." Doordat de neerslag vrij laat in het seizoen komt, kunnen aangetaste knollen niet meer volledig wegrotten. "Die kom je dus tegen bij de oogst. Dat is niet het geval als het waterprobleem zich in augustus voordoet."

Geen nationale ramp

De aanvoer is geen probleem, zegt Zelhorst. "We betrekken aardappelen uit heel Nederland en uit Duitsland. We schuiven wat met regio's en betrekken aardappelen uit de gebieden waar de minste neerslag is gevallen. Van een nationale ramp is geen sprake, dit betreft individueel schrijnenede gevallen en verder wat plekken op percelen. Voor onze fabriek is dat goed op te vangen."

Onderwatergewichten probleem

De onderwatergewichten zijn een groter probleem dan de opbrengsten, zegt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. "Grofweg kun je stellen: hoe zwaarder de grond, hoe slechter de stand van het gewas."

Campagne Avebe heeft lastige start

De campagne van zetmeelbedrijf Avebe kent een lastige start door de regenval. Door de stagnerende rooiwerkzaamheden bleef de aanvoer naar de fabrieken achter op de planning. "De kwaliteit wisselt", zegt de woordvoerder van Avebe. "Maar het merendeel van de vrachten is wel premiewaardig, waardoor onze leden een extra kwaliteitspremie op hun levering ontvangen."

Sensus schuift in planning

Ook cichoreiverwerker Sensus moest schuiven in de planning. De campagne is maandag begonnen. "Door de regen moesten we de planning wel bijstellen, omdat je het liever rooit op de minder natte percelen. Het gaat nu met de dag beter", zegt manager agro René Schunselaar. "Cichorei is een robuust gewas en kan wel wat water hebben."

Door de natte omstandigheden ligt de schimmelziekte phytophthora op de loer, waarschuwen adviseurs van DLV Plant. Het is lastig om de spuitschema's sluitend te houden en haarden worden in toenemende mate waargenomen.

Bij Vos Agro in de Bommelerwaard moest dinsdag het hele gezin de handen uit de mouwen steken om te voorkomen dat de aardappelen in de grond gaan rotten. Vorige week maandag stond er bijna een halve meter water tussen de ruggen. De vette klei is vrijwel onbegaanbaar voor landbouwwerktuigen. "De meest kritieke percelen rooien we het eerst", zegt Gerard Vos. Dat gebeurt met de hulp van loonwerker Van Wijgerden, die met de rupsbanden komt uit Andel. "Gelukkig kunnen we deze Agria's direct leveren voor de fritesverwerking. De tafelaardappel moeten nog groeien. Daar lijkt het mee te vallen, de buien waren plaatselijk." Verderop in het Land van Heusden en Altena is het nog erger, weet Vos. "Mijn gewasbeschermingsmiddelenleverancier vertelde me vanmorgen dat daar percelen aardappelen niet meer hoeven te worden gerooid."

Foto

  • Schade in aardappelen door neerslag
  • Schade in aardappelen door neerslag
  • Schade in aardappelen door neerslag

Laatste reacties

  • puinhoop

    Ja Dijksma, het was toch helemaal niet te nat om langer mestuitrijden te rechtvaardigen!!!!!!! ( ik ben twee en ik zeg nee, zie o.a. uitsmeren superheffing of minder regels varkenshouders)

  • piethermus1

    Ok.... Lieden die over de rug van andere boeren met echte aantoonbare schade een punt willen maken,... Misselijke mentaliteit die je bij sommige collega's tegenkomt. Maar ja in mijn ogen zijn zulke lieden die zich boer noemen, zich boer vinden en zich boer wanen die eretitel niet waard of waardig.

Of registreer je om te kunnen reageren.