AkkerbouwNieuws

‘Prijzen akkerbouwgewassen gaan hard onderuit’

Canberra – De akkerbouwers in de wereld krijgen in seizoen 2015/2016 te maken met sterke prijsdalingen van gewassen, die worden verhandeld op de wereldmarkt. Vooral de prijzen van suiker en tarwe gaan hard omlaag.

Dat voorspelt het Australische overheidsbureau Abares. Australië is één van de grootste producenten en exporteurs in de wereld van tarwe, gerst, suiker en koolzaad. Bij tarwe gaat Abares uit van de prijs in de VS voor harde wintertarwe. Het afgelopen seizoen 2014/2015 lag die prijs op gemiddeld $266 per ton. Abares verwacht een gemiddelde prijs van $215 in seizoen 2015/2016. Dat is een daling van 19 procent. Abares noemt twee belangrijke oorzaken. De wereld als geheel produceert voor het derde opeenvolgende seizoen meer tarwe dan het verbruikt. Daardoor groeien de voorraden naar een record. Daarnaast hebben landen die gewoonlijk veel tarwe importeren, dit seizoen juist veel tarwe van de akkers gehaald. Daardoor stokt de wereldhandel. Minder handel betekent extra druk op de prijzen, redeneert het overheidsbureau.

Maisprijs – 5 procent

Bij mais blijft de prijsdaling beperkt tot 5 procent. Volgens Abares daalt de wereldproductie, terwijl het verbruik toeneemt. De gerstprijs zakt 3 procent. De wereld verbruikt volgend seizoen minder gerst, maar de productie daalt nog harder. De prijs van sojabonen zakt volgend seizoen 9 procent. Net als bij tarwe produceert de wereld veel meer soja dan het nodig heeft.

De sterkste prijsdaling verwacht Abares bij suiker. De suikerprijs keldert in het nieuwe seizoen met 29 procent, terwijl de suikerprijs al op het laagste niveau staat in zeven jaar. De wereld heeft een voorraad opgebouwd die 42 procent van het jaarlijkse verbruik kan dekken. Zo’n grote voorraad drukt de prijs. Bij tarwe ligt die verhouding op 30 procent.

Koolzaadprijs stijgt iets

Het enige lichtpuntje voor akkerbouwers ziet Abares in de koolzaadprijs. Koolzaad brengt 1 procent meer op. Omdat koolzaad afgelopen seizoen goedkoop was, zakt de productie wereldwijd met 8 procent.

Beheer
WP Admin