Akkerbouw

Nieuws 1404 x bekeken

'Nieuwe gentechniek versnelt veredelingsprogramma'

Gent - Belgische wetenschappers kunnen voorspellen hoe groot een kweekplantje uiteindelijk wordt. De methode is ontwikkeld door het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit van Gent (UGent).

Volgens de wetenschappers is een bepaalde groep genen kenmerkend voor de uiteindelijke productie van biomassa. Het opsporen van deze genen helpt veredelingsbedrijven om planten te beoordelen in een zeer vroeg stadium in hun selectieprogramma's. Het versnelt de veredeling.

Relatie met bladgrootte

De erfelijke informatie ligt vast in het DNA. Om te zorgen dat de genetische informatie werkzaam is op de juiste plek, zet de plant de DNA-informatie via het RNA om in eiwitten. De eiwitten zorgen dat informatie voor bijvoorbeeld de wortelgroei zich beperkt tot de cellen in de wortels, en niet in de bladeren terechtkomt. De VIB en UGent stellen dat zij deze RNA-eiwitten kunnen identificeren in een jonge maisplant en een relatie kunnen leggen met de uiteindelijke bladgrootte en productie van biomassa.

Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Genome Biology.

Of registreer je om te kunnen reageren.