Akkerbouw

Nieuws 3185 x bekeken 3 reacties

Marktbureau verhoogt tarweprognose EU

Parijs – De Europese Unie produceert dit seizoen 155 miljoen ton tarwe, meldt het Franse marktbureau Stratégie Grains. Blijkbaar valt de oogst mee, want in de vorige prognose ging het marktbureau nog uit van ruim 151 miljoen ton. Maar de productie blijft wel 1,5 miljoen ton onder de recordoogst van vorig seizoen.

Stratégie Grains verlaagt wel de prognose voor de maisoogst en gaat nu uit van een productie van 57 miljoen ton. Dat is 2,3 miljoen minder dan in de vorige prognose. Het wordt de kleinste maisoogst in acht jaar, als de prognose uitkomt. Het marktbureau schrijft de kleinere maisoogst toe aan de hete zomer in Centraal- en Zuidoost-Europa. Vooral in Polen, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Kroatië heeft de mais te lijden gehad van hitte en droogte.

Prognose Europese Commissie

Stratégie Grains wijkt af van de graanprognose van de Europese Commissie. Brussel meldt in de augustusprognose een oogst van 150 miljoen ton tarwe. Dat is 5 miljoen ton minder dan Stratégie Grains. De maisoogst komt volgens Brussel op 59 miljoen ton. Het marktbureau zit daar 2 miljoen ton onder.

De Europese Commissie publiceert eind volgende week een nieuwe graanprognose.

Laatste reacties

  • breukers1

    Waarom dit artikel niet geopend met de aanhef "Het wordt de kleinste maisoogst in 8 jaar volgens de prognoses". Zelfde artikel met dezelfde tekst inhoud met een groot verschil. Geen negatieve opening!! Het gaat er mij niet direct om wat er in het artikel vermeld staat. Ik begrijp niet wat de lol is van dit soort stemmingmakerij. Het doet de prijsvorming op korte termijn in ieder geval geen goed. We lezen Boerderij, niet de Story

  • farmerbn

    Precies, wie betaalt voor boerderij.

  • info36

    Door dit soort stemmingmakerij zitten we al maanden met onnodig te lage prijzen. De handel lacht wel die pakt straks zijn winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.