AkkerbouwNieuws

‘Lage graanprijs dekt niet eens de kosten’

Brussel – De EU produceert dit seizoen 298 miljoen ton graan. Dat is 7 procent minder dan de 321 miljoen ton van vorig seizoen, stelt Copa Cogeca, de Europese organisatie van boeren en coöperaties. Bovendien dekken de lage graanprijzen niet eens de productiekosten.

De daling van de graanproductie komt door het slechte groeiseizoen, maar ook door het landbouwbeleid dat akkerbouwers sinds dit jaar verplicht 5 procent van hun areaal ecologisch in te richten. De maisproductie daalt vooral door de hittegolven in juni en juli, waardoor de gemiddelde hectareopbrengst 20 procent lager uitvalt dan vorig jaar.

Minder oliezaden

Ook de productie van oliezaden daalt, stelt Copa Cogeca. Die zakt van 24 miljoen naar 21 miljoen ton dit seizoen. De daling van 11 procent wordt veroorzaakt door het matige groeiseizoen en door het verbod op neonicotinoïden, dat in zaadcoatings zit.

Problemen met cashflow

Naast de prognose, publiceert Copa Cogeca ook een waarschuwing. Akkerbouwers hebben steeds meer moeite om rekeningen te betalen, zegt voorzitter Max Sculman van de Cereal and Oilseeds Working Parties. “De lage graanprijzen dekken niet eens de productiekosten. Dat levert problemen op met de cashflow.”

Beheer
WP Admin