Akkerbouw

Nieuws 2219 x bekeken

Handel verwacht record graanoogst in België

Brussel – België oogst dit jaar een record aan graan. Synagra, de federatie van de Belgische graanhandel, schat de graanoogst op 3,4 miljoen ton, inclusief de raming voor de korrelmaïsoogst.

Voorzitter Jean Maertens verwacht een verdere prijsdruk in het seizoen. "Het effect van El Nino op de nog te oogsten granen op het zuidelijk halfrond vallen mee. De opeenvolgende goede oogsten in de wereld brengen de graanvoorraden in de wereld op peil. Dat kan prijsdruk veroorzaken."

Enquête

Synagra baseert de opbrengstraming op de areaalaangiftes en een uitgebreide enquête onder graanhandelaren. Het graanareaal, exclusief korrelmaïs, steeg met 2 procent naar 340.230 hectare. De opbrengst ligt ongeveer 5,8 procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Voor tarwe stijgt de productie met 9,2 procent, tot bijna 2 miljoen ton. De gerstoogst bracht bijna 460.800 ton op. Dat is 14,8 procent meer dan vorig jaar.

Meer spelt in Wallonië

In Wallonië is veel meer spelt geteeld. Volgens Synagra zijn de afzetmogelijkheden echter beperkt. Maertens verwacht logistieke en commerciële problemen door het overaanbod aan spelt in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.