AkkerbouwNieuws

Groente opsteker Vlaams landbouwinkomen

Leuven – De Vlaamse groentesector is een van de positieve uitschieters in de raming van het landbouwinkomen door de Vlaamse Boerenbond.

De cijfers van de volumes en prijzen van de eerste acht maanden van dit jaar wijzen op een omzetstijging met 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Groente maken ongeveer 13 procent van de totale productiewaarde van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2015 uit.

Omzetstijging voor prei en veldsla

Vooral de vollegrondsgroente die via de veilingen verhandeld worden, kenden een omzetstijging als gevolg van grotere producties en betere prijzen. De prijsstijgingen waren het meest uitgesproken voor prei (+89 procent) en veldsla (+46 procent). Door het uitblijven van een echte winter en een continu groot aanbod was de prijs van prei in 2014 zo diep weggezakt dat hij dit jaar met 89 procent kon stijgen.

Gestegen productie en betere prijzen glasgroente

Ook de Vlaamse glastuinbouw doet het qua omzet 25 procent beter dan de eerste acht maanden van vorig jaar. Deze hogere omzet is het resultaat van een gestegen productie en betere prijzen.

Prijsstijgingen doen zich voor bij:

  • Komkommers (+49 procent)
  • Paprika (+19 procent)
  • Glassla (+18 procent)
  • Trostomaten (+16 procent)

Bij losse tomaten was er daarentegen een prijsdaling. Het veilingenverbond VBT meldt dat producenten- en consumentenprijs eenzelfde ontwikkeling vertonen.

Industriegroentetelers profiteerden niet van opleving

Telers van industriegroente profiteerden niet mee van de opleving. De areaaldalingen bij spruiten, prei, bonen en erwten waren groter dan de areaalstijgingen bij spinazie, bloemkolen en wortelen.

Onder de streep wordt een daling van de oppervlakte met 5,9 procent genoteerd. Door de droogte en de hittegolf tijdens de zomer daalden de meeste opbrengsten aanzienlijk. Wortelen en prei zijn daar de enige uitzonderingen op. Globaal zullen de geproduceerde hoeveelheden industriegroente dalen met zo’n 10 procent tegenover 2014.

Contractprijzen omlaag door voorraden en boycot

De contractprijzen daalden gemiddeld met 5,7 procent tegenover 2014 als gevolg van de voorraden die boven de markt hangen en de Ruslandboycot.

De prijsdalingen deden zich voor bij:

  • Bonen: -10 procent
  • Erwten: -7,5 procent
  • Spruiten: -5,6 procent
  • Prei voor industrie: -4,8 procent
  • Spinazie, bloemkool en wortelen: -3 à 3,7 procent
Beheer
WP Admin