Akkerbouw

Nieuws 1667 x bekeken laatste update:8 sep 2015

Film over voorkomen ondergrondverdichting

Culemborg – Met een film willen onderzoeksbureaus CLM, Alterra met IPO (interprovinciaal overleg) en Rijkswaterstaat aandacht vestigen op de gevolgen van ondergrondverdichting en praktische maatregelen om het te voorkomen.

De film die deze week wordt gelanceerd, brengt de noodzaak van het voorkomen van bodemverdichting in beeld voor de oogst, bodemstructuur en berijdbaarheid. Ook worden oplossingen getoond. Dat gebeurt in de vorm van een alledaags gesprek tussen boer en adviseur.

Onderschat probleem

Verdichting van de bodem is een onderschat probleem in de landbouw, stellen de initiatiefnemers van het overkoepelende project Prisma. Uit veldonderzoek blijkt dat bijna 50 procent van de ondergrond in de landbouw het niveau van kritische dichtheid overschrijdt. Het gaat dan om de ploegzool en dieper. Ondergrondverdichting is onomkeerbaar. De diepte maakt het lastig om de verdichting op te heffen zonder dat de structuur instabiel wordt en opnieuw verdicht. Het leidt tot opbrengstderving door nat- en droogteschade, kwaliteitsverlies en verminderde infiltratie van water in de bodem.

Risicokaart voor ondergrondverdichting

Al eerder kwam uit het project een risicokaart voor ondergrondverdichting voort. Hieruit bleek de onbekendheid van het probleem bij boeren en andere belanghebbenden zoals waterschappen en natuurbeheerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.