Akkerbouw

Nieuws 2520 x bekeken 1 reactie

Egypte koopt Franse tarwe

Cairo – Egypte koopt 60.000 ton tarwe in Frankrijk. Het is voor het eerst dit graanseizoen dat de grootste tarwe importeur in de wereld kiest voor Franse tarwe. Egypte vond Franse tarwe tot nu toe te duur.

In de laatste tender kocht Egypte 230.000 ton tarwe. Daarvan komt 60.000 ton uit Frankrijk, 115.000 ton uit Rusland en 55.000 ton uit Oekraïne. Sinds 1 juli importeerde het land bijna 1,5 miljoen ton tarwe, waar nu voor het eerst Franse tarwe bij zit.

Frankrijk exporteert 28% minder tarwe

De matige interesse in Franse tarwe is terug te zien in de exportstatistieken van de EU. Brussel verleende tot nu toe voor 4,2 miljoen ton tarwe een exportcertificaat. Dat is 28 procent minder dan dezelfde periode vorig seizoen.

De landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kopen gewoonlijk veel tarwe in Europa, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Maar die landen hebben dit jaar zelf meer tarwe geoogst en hoeven dus minder te importeren."

Export verschuift van tarwe naar gerst

De graanexport verschuift van tarwe naar gerst. Brussel verleende dit seizoen van 1 juli tot en met 15 september voor 3,2 miljoen ton gerst een exportcertificaat. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 1,8 miljoen ton. China koopt veel gerst in Frankrijk, verklaart de woordvoerder van RVO.nl. "De Chinezen drinken meer bier en hebben daar meer brouwgerst voor nodig. En er wordt daar veel gerst verwerkt tot veevoer. Ook de landen in het Midden-Oosten kopen veel gerst in Europa."

Eén reactie

  • farmerbn

    Frankrijk heeft dit jaar minder tarwe beschikbaar voor export naar derde landen. In feite moet de prijs daardoor stijgen. Maar de handel én de media verdraaien de boel en beweren dat de prijzen moeten dalen omdat Frankrijk minder exporteert naar derde landen als het vorige jaar. Echter als er minder beschikbaar is , is het logisch dat er minder geexporteerd wordt. Ben ik nu zo slim of zijn de anderen zo dom.

Of registreer je om te kunnen reageren.