AkkerbouwNieuws

Cosun: leden willen meer bieten telen vanaf 2017

Breda – Meer dan driekwart van de bietentelers is geïnteresseerd in het uitbreiden van de teelt vanaf 2017. Bijna tweederde wil het areaal meer dan 15 procent vergroten, blijkt uit een enquête van bietentelerscoöperatie Cosun.

Eind september 2017 stopt de Europese suikerquotering. Dochterbedrijf Suiker Unie verwacht dat de suikerproductie na 2017 groeit. Suiker Unie wil de uitbreiding onderbrengen bij bestaande Cosun-leden. Daarom hield de coöperatie dit voorjaar gesprekken met leden. Ook hebben 540 leden een vragenlijst ingevuld.

Interesse in uitbreiding

Cosun concludeert dat 84 procent van de ondervraagde telers interesse heeft in uitbreiding van de bietenteelt; 64 procent wil meer dan 15 procent uitbreiden. Een deel van de telers verwacht dat te realiseren zonder areaaluitbreiding omdat de opbrengst per hectare verder stijgt. Telers hebben minder belangstelling voor uitbreiding als de extra bieten geleverd moeten worden na half december.

Telers hechten waarde aan minimumprijs

Verder constateert Cosun dat de telers veel waarde hechten aan de minimumprijs van €32,50 per ton bieten met 17 procent suiker, die Cosun vanaf oogst 2017 invoert. Dat vinden de telers belangrijker dan de mogelijkheid om suiker door te schuiven, extra teeltvoorlichting of een lagere leveringsplicht.

Beheer
WP Admin