Akkerbouw

Nieuws 859 x bekeken

Britse suikerproductie bijna de helft lager

Londen – De Britse suikerproductie komt dit jaar net onder de één miljoen ton uit. Dat is dan bijna de helft minder dan de 1,45 miljoen ton die vorig jaar werd gerealiseerd.

Dat meldt Associated British Foods, moederbedrijf van British Sugar, in een tussentijds bericht aan de beurs. De daling is te wijten aan een fors lagere bietenopbrengst per hectare vergeleken bij het record van vorig seizoen in combinatie met een ruim 20 procent lager areaal. Dat laatste is vooral het gevolg van de oproepen van British Sugar zelf om na de overvloedige oogst van vorig jaar minder bieten te zaaien. Het Britse suikerbedrijf heeft telers ook toegezegd dat dat geen gevolgen zal hebben voor hun quota.

Daling suikerprijzen

ABF meldt ook dat de opbrengsten bij de suikerdivisie AB Sugar opnieuw substantieel lager zullen uitvallen dan vorig jaar. Dat komt door de verdere daling van de Europese suikerprijzen die de activiteiten in zowel Groot-Brittannië als Spanje negatief beïnvloeden. Het bedrijf heeft de laatste jaren wel de nodige kostenbesparingen doorgevoerd maar die zijn nog onvoldoende om de lagere prijzen volledig te compenseren. ABF verwacht verder dat de bieteninkoop dit jaar 20 procent minder zal kosten dan vorig seizoen terwijl voor 2016/17 een verdere vermindering in het verschiet ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.