Akkerbouw

Nieuws 2284 x bekeken

Bietenteelt België verliesgevend

Brussel – De Belgische akkerbouwers lijden al twee jaar verlies op de bietenteelt. Volgens een analyse van de Vlaamse Landbouwadministratie kost de productie van één ton bieten in Vlaanderen gemiddeld €28.

De telers ontvingen de laatste twee jaar de Europese minimumprijs van €26,29 per ton, zonder nabetaling. Voor de meeste telers is de bietenteelt niet kostendekkend, meldt de Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB).

Goede afspraken zijn cruciaal

De suikerquotering in de EU verdwijnt in 2017. Daarna worden ketenoverleg en goede afspraken nog crucialer, stelt de CBB. "Daarom betreuren we dat er stemmen opgaan voor een restrictieve interpretatie van de Europese regels omtrent collectief onderhandelen. Het Europees landbouwbeleid en de gemeenschappelijke marktordening (GMO) hebben toch duidelijk als doelstelling de onderhandelingspositie van de boeren te versterken."

Suikerprijs denkt nauwelijks de kosten

Ook de bietentelers hebben het zwaar, stelt de CBB, verwijzend naar de acties van veehouders in Brussel. De suikerprijs dekt nauwelijks de productiekosten van zelfs de grootste suikerfabrikanten. Dat is onhoudbaar, vindt de CBB. "De verhoogde prijsvolatiliteit die ontstaat door verminderde regulering, moet efficiënt worden aangepakt. Als de productie verminderd wordt om het aanbod beter op de vraag af te stemmen, moet dit worden gecompenseerd voor de boeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.