AkkerbouwNieuws

België belast frisdrank met suiker

Brussel – België voert vanaf 2016 een heffing in op alle frisdranken met suiker. Volgens regeringsbronnen is daarover consensus bereikt, meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws.

Tegen 2020 moet de maatregel jaarlijks €250 miljoen opleveren. Hoe hoog de heffing per fles of blikje wordt, is nog niet duidelijk. Lightdranken worden niet belast.

‘Geen nuttige voedingsstoffen’

De regering maakt een goede keuze, vindt VIGeZ, het expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie. Frisdranken leveren de consument lege calorieën en geen nuttige voedingsstoffen. Bovendien drinken suikerrijke dranken gemakkelijk weg, met een groter risico op overconsumptie, stelt VIGeZ.

‘Ondoordachte maatregel’

De frisdrankproducenten vinden het een ondoordachte maatregel. “Het is een budgettaire heffing die niets te maken heeft met de gezondheid”, reageert het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF).

Volgens VIWF tast de heffing de concurrentiepositie aan van de Belgische producenten. Overgewicht is niet toe te schrijven aan één specifiek product. Het is het gevolg van een reeks factoren, waarin een onevenwichtige levensstijl en gebrek aan beweging een rol spelen.

Beheer
WP Admin