AkkerbouwNieuws

Niet overal is het te droog

De Bilt – Vooral in het Westen, Zuidwesten en in Zuid-Nederland is het droog. Dat blijkt uit het neerslagtekort-kaartje van het KNMI. Rond IJmuiden is het neerslagtekort met 270 millimeter het grootst, gevolgd door de kuststrook van Noord-Holland, de Zuid-Hollandse eilanden en de Noord-Brabantse Kempen met 240 millimeter. Boven de grote rivieren oostelijk van het IJsselmeer is meer regen gevallen en is het neerslagtekort beduidend minder. In midden-Drenthe bedraagt het neerslagtekort slechts 30 millimeter.

De buien half juli hebben wel wat geholpen. Landelijk gezien is seizoen 2015 op dit moment flink  droger dan gemiddeld (189 millimeter neerslagtekort tegen 105 millimeter gemiddeld), maar minder droog dan de 5 procent droogste jaren (200 millimeter). Het verschil tussen 2015 en de 5 procent droogste jaren is slechts 11 millimeter, maar rekening houdend met de weersverwachting dat de komende week wat lichte regen voorspelt, zal het droogteverschil tussen de 5 procent droogste jaren en 2015 groter worden. In het recordjaar 1976 was het neerslagtekort rond deze tijd zelfs bijna 280 millimeter.

Droogteschade valt nog mee

Het is wel droog op de Zuid-Hollandse eilanden, maar tot nog toe leidt dit niet tot serieus grote opbrengstderving, is de indruk van teeltadviseur Jan van der Slik van agrarisch toeleverancier Mol Agrocom. Gezien de weinige neerslag staan de meeste gewassen er toch nog redelijk goed bij. Wel beginnen diverse percelen uien en aardappelen tekenen van slijtage te vertonen. Toch, als het nu alsnog flink gaat regenen, zullen veel gewassen nog zodanig vitaal zijn dat ze er nog veel baat van zullen hebben. Vorige week heeft het iets geregend. Nu zie je her en der in zaaiuien weer haspels aan het werk.

[([002_rb-image-2669746.jpeg]:inzetgroot)]

 

Stress

Teeltadviseur Corné Sneep van agrarisch toeleverancier Alliance in Nieuwkuijk (N.-Br.) bevestigt het beeld van Van der Slik. Hij ziet wel gewassen met stress, uitend in doorwas en fusarium. Sneep vindt het nog te vroeg om een voorspelling van de opbrengst te geven. De vroege rassen sterven af en geven minder, maar met de late rassen kan het nog goedkomen mits het nu voldoende gaat regenen. Je kunt niet blijven strijden tegen vocht. Tegen droogte is niet tegenop te beregenen, stelt Sneep.

Eerder nat dan droog

Teeltadviseur René Waninge van WPA Robertus heeft zijn werkgebied rond Westerbork (Dr.), waar volgens het KNMI vrijwel geen neerslagtekort heerst. ,,Het is hier eerder nat dan droog, maar zeker niet te nat, schets Waninge de situatie. Warmte en op de juiste momenten vocht zorgen ervoor dat de aardappelen, bieten en mais er prima bij staan.

Beheer
WP Admin