Akkerbouw

Nieuws 1544 x bekeken

Hectareopbrengst Amora-aardappel dit jaar lager

Kruishoutem – De opbrengst van Amora-aardappelen loopt achter in België ten opzichte van voorgaande jaren.

Het onderzoeksinstituut PCA oogstte gemiddeld 37 ton per hectare bij de laatste proefrooiing op maandag 27 juli. De bruto-opbrengst (alle sorteringen inclusief afval) varieerde van 33 tot 43 ton. Het PCA deed de proefrooiing gemiddeld 108 dagen na het poten. De hectareopbrengst steeg in twaalf dagen met 3,8 ton. Dat is gemiddeld 317 kilo per dag. De grove sortering (50 millimeter opwaarts) steeg naar 76 procent van de opbrengst 35-op. Dat komt neer op 27 ton per hectare.

Opbrengst loopt achter

De opbrengst loopt achter op andere jaren, meldt het PCA. In 2007 en in 2014 werd na ongeveer 110 groeidagen respectievelijk 44 en 51 ton per hectare gehaald bij de proefrooiing. In die jaren konden de aardappelen eerder worden gepoot.

Kwaliteit zeer goed

De kwaliteit van de aardappelen is dit jaar zeer goed, vindt het PCA. Het onderwatergewicht van de bemonsterde percelen ligt gemiddeld op 402 gram per 5 kilo. Het droge stof gehalte is hoog door de droogte. Ook de bakkwaliteit is erg goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.