Akkerbouw

Nieuws 2503 x bekeken 2 reacties

Frankrijk komt boven 40 miljoen ton tarwe uit

Parijs – De Franse oogst aan zachte tarwe is boven de 40 miljoen ton uitgekomen.

Nu het gewas zo goed als overal van het land is, komen de agrarische diensten op een schatting van 40,4 miljoen ton. Dat is nog eens ruim 1 miljoen ton meer dan de laatste voorspelling en bijna acht procent meer dan in het vorige seizoen.

Buitengewoon hoge opbrengst per hectare

De grote oogst is vooral te danken aan de buitengewoon hoge opbrengst per hectare, melden de agrarische diensten FranceAgriMer, Arvalis en Terres Inovatie in een gezamenlijk bericht. Gemiddeld kwam er 7,83 ton per hectare van de velden, ruim boven het gemiddelde van 7,26 ton per hectare van de afgelopen vijf jaar. Die gunstige opbrengst wordt ook uit alle regio's van Frankrijk in nagenoeg gelijke mate gemeld.

Daarnaast is het areaal aan zachte tarwe dit jaar met 5,2 miljoen hectare 3 procent groter dan vorig seizoen.

Geen gevolgen droogte voor graanoogst

''De droogte heeft geen gevolgen gehad voor de graanoogst, omdat de kritieke periode al voorbij was toen die droogte begon,'' melden de drie diensten. De kwaliteit van de zachte tarwe ligt bovendien op een hoog tot zeer hoog niveau.

20% meer harde tarwe

Aan harde tarwe komt zo'n 1,8 miljoen ton van de velden. Dat is ruim 20 procent meer dan vorig seizoen, maar volgt wel op enkele magere jaren. Om aan de toenemende vraag naar deze grondstof voor pastaproducten te voldoen, hadden de Franse boeren dit jaar 12 procent meer areaal harde tarwe ingezaaid.

Ook voor dit gewas ligt de opbrengst per hectare op een relatief hoog niveau, hoewel zich hier wel grote regionale verschillen voordoen.

1,2 miljoen ton meer wintergerst

Wintergerst kon van de gunstige weersomstandigheden profiteren, waardoor een oogst van 9,6 miljoen ton uit de bus komt, 1,2 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt op 7,4 ton. Volgens de agrarische diensten is de kwaliteit voldoende om als brouwgerst gebruikt te worden.

De zomergerst heeft echter meer te lijden gehad onder de hoge temperaturen en latere droogte. Hier daalt de totale oogst daardoor van 3,2 naar 2,9 miljoen ton.

Minder koolzaad dan grote oogst vorig jaar

Ook koolzaad haalt de buitengewoon grote oogst van 5,5 miljoen ton van vorig jaar niet. Dit seizoen is 5,1 miljoen ton van de velden gehaald, waarbij het gemiddeld rendement een grote regionale variatie vertoont.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Opbrengst per ha is lager dan ze nu roepen. Boeren zijn net mensen zodat ze zwetsen met hun best opbrengende percelen maar de floppers stilhouden.

  • agri2

    Prachtige foto van het koolzaad dorsen bij een artikel over tarwe opbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.