Akkerbouw

Nieuws 3866 x bekeken

Aardappelopbrengst haalt 50 ton netto niet

Lemmer - De gemiddelde opbrengst van Agria, Markies, Innovator en Markies in Flevoland zal netto onder de 50 ton per hectare uitkomen. Dat verwacht Dirk van de Water, directeur van handelshuis Q-Potato op basis van proefrooiingen die Q-Potato heeft verricht voor afzetvereniging Flevopool.

De meerjarige opbrengst bedraagt gemiddeld over deze vier rassen netto 55 ton per hectare.

Q-Potato voert elk jaar voor Flevopool in week 32, 34, 36 en 38 proefrooiingen uit in Flevoland. Van week 32 op week 34 bedroeg de groei over alle rassen gemiddeld 8 ton per hectare. In week 34 bedroeg de gemiddelde opbrengst 38 ton per hectare. Dat is 10 ton per hectare minder dan gemiddeld in week 34. De late rassen Agria en Markies zitten nu op respectievelijk 35,8 en 30,5 ton per hectare. Fontane en Innovator op 42,8 en 43,4 ton per hectare.

Laat poten en koud voorjaar zit Markies en Agria dwars

Vooral de opbrengst van Markies en Agria valt nog tegen, aldus Van de Water. Door het late  poten en koude voorjaar hebben de aardappelen een groeiachterstand van twee weken, maar Van de Water verwacht niet dat die achterstand geheel ingelopen gaat worden. ,,Normaal gesproken moet je eind augustus half september al redelijk aan je kilo's zitten. Bij dan doodspuiten kun je begin september rooien. Laten doorgroeien voor meer kilo's en pas rooien vanaf half oktober kan natuurlijk wel, maar het risico op niet kunnen rooien door nattigheid neemt dan ook flink toe."

Van de Water verwacht daarom niet dat telers weken langer wachten met doodspuiten dan in voorgaande jaren. Oogst 2015 zal daarom niet de gemiddelde opbrengst evenaren.

Niet gelijk groeispurt na regen

,,De regen eind week 33, begin 34 zorgt niet gelijk voor een groeispurt. De aardappelplant zal eerst flink wat loof bijmaken, voordat het weer extra energie in knolproductie gaat steken." Van de Water verwacht  daarom van week 34 op 36 niet meer knolgroei dan van week 32 op 34. Pas na week 36 zal het regeneffect merkbaar zijn. Maar dan zal dus ook het moment van doodspuiten een keer aanbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.