AkkerbouwNieuws

Veldleeuwerik gaat akkerbouwers certificeren

Emmeloord – Het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik reikt volgend jaar voor het eerst certificaten uit aan deelnemende akkerbouwers.

De deelnemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het certificaat. De akkerbouwer moet een geldig GlobalGap of voedselveiligheidscertificaat hebben. Het duurzaamheidsplan moet uiterlijk 1 april zijn goedgekeurd. De akkerbouwer heeft een bepaald aantal bijeenkomsten gevolgd. En het duurzaamheidsprofiel moet zijn ingevuld.

Recht op Veldleeuwerik-logo

Het certificaat geeft recht op het gebruik van het Veldleeuwerik-logo. De telers die aan alle voorwaarden voor het certificaat voldoen en zich bovendien hebben aangemeld voor de invulling van de GLB-vergroening met het Veldleeuwerik-pakket, krijgen een certificaat met een speciaal vergroeningskenmerk. Het logo kan volgens de stichting een rol spelen bij het afzetten van akkerbouwproducten of bij de communicatie hierover.

Toezicht op Stichting Veldleeuwerik

De stichting Veldleeuwerik moet zelf ook aan voorwaarden voldoen om een certificatie-systeem te mogen voeren. Ieder jaar krijgt een aantal deelnemers een auditgesprek. In 2015 zijn dat er ongeveer twintig, meldt de stichting. Deze deelnemers worden willekeurig gekozen. Control Union is de controlerende instantie die toeziet of Veldleeuwerik de audit op de juiste manier uitvoert.

Beheer
WP Admin