AkkerbouwNieuws

‘Nieuwe techniek maakt bioplastic veel goedkoper’

Leuven – De Belgische universiteit KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld die de productie van bioplastic veel goedkoper maakt.

De techniek is bedacht door onderzoeker Michiel Dusselier van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven. Het procedé maakt de productie van polymelkzuur (PLA) uit maïs of suikerriet goedkoper en duurzamer. Door de hoge productiekosten brak deze natuurlijke plastic niet door. Een chemisch bedrijf gaat het nieuwe productieproces op industriële schaal toepassen, meldt de Dagkrant van de KU Leuven.

Toepassingen PLA

PLA wordt geproduceerd uit maïs of suikerriet. De suiker wordt door gisting omgezet in melkzuur, wat een bouwblok is voor polymelkzuur. PLA vergaat na een aantal jaren en als het op de juiste manier verzameld en gescheiden wordt, is het composteerbaar en recyclebaar. Het kan ook gebruikt worden voor medische toepassingen, bijvoorbeeld als hechtingsdraad die vanzelf oplost in het menselijk lichaam. Ook worden composteerbare bekers of folie gemaakt van PLA. Maar van een echte doorbraak als alternatief voor de traditionele plastics uit aardolie is nog geen sprake. De productiekosten van PLA zijn hoog omdat diverse tussenstappen nodig zijn.

Hogere opbrengst en minder afval

Dusselier slaagde erin één tussenstap uit te schakelen en het melkzuur rechtstreeks om te zetten in PLA-bouwblokken. “Op die manier krijgen we een hogere opbrengst met minder afval en is ook het gebruik van metalen niet meer nodig. De productie wordt bovendien goedkoper omdat er één tussenstap minder nodig is”, aldus de onderzoeker.

Beheer
WP Admin