Akkerbouw

Nieuws 4201 x bekeken 3 reacties

NEPG: aardappeloogst 2015 gemiddeld

Noordhoek – Aardappeltelersorganisatie NEPG verwacht voor 2015 een totale oogst van iets minder dan 25.000.000 ton in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Dit is 12,4 procent minder dan het zeer productieve vorig seizoen en 1 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

De voorspelling is gebaseerd op een areaalkrimp van 3,6 procent en een opbrengst van 47,4 ton per hectare. Deze hectare-opbrengst komt overeen met het vijfjarig gemiddeld.
NEPG-woordvoerder Jan de Lange vindt de raming niet te voorzichtig, gezien de hoge termijnmarktnoteringen twee weken geleden. "Je moet bedenken dat op verschillende plekken nog wel buien zijn gevallen. De vochtvoorziening de komende weken gaat erg bepalend worden."

Goede vroege oogst Rheinland

Volgende week, een kleine twee weken later dan gemiddeld, begint de oogst van vroege industrie-aardappelen in Duitsland. NEPG verwacht goede oogst resultaten tussen 35 en 48 ton per hectare. De meeste aardappelen komen uit het Rheinland waar 85 à 90 procent van de percelen vroege aardappelen beregend zijn. Onderwatergewicht lijkt geen problemen te geven.

Opbrengst in België behoorlijk laag

In België ziet NEPG een totaal ander beeld. Als gevolg van het koude en droge groeiseizoen en het feit dat telers in België nauwelijks beregenen, verwacht men een behoorlijk lage opbrengst voor de vroege aardappelen. Proefrooiingen in een gewas van 77 dagen oud gaf een gemiddelde opbrengst van de vroege rassen van rond 25 ton per hectare. Op zijn vroegst zal men 1 tot 2 weken na de start in Duitsland, volop voor de industrie kunnen gaan rooien.

Lager consumptieaardappelareaal

Als gevolg van de zeer lage aardappelprijzen seizoen 2014/2015 hebben veel West-Europese telers besloten iets minder aardappelen te telen, gecombineerd met een iets hoger percentage op contract. Vooral de Engelsen gaan in areaal minderen (-7,1 procent), waarbij het areaal onder 100.000 hectare totaal komt. Dat is een laagterecord voor de Britse telers.

Laatste reacties

 • info36

  Optimisten

 • henk 60

  stemming

 • aqwzsx12

  ze hebben gisteren al hun 12 % tekort bijgepast naar - 22 %.

  en dit zou wel nog eens optimistisch kunnen zijn.

  weinig stengels, weinig knollen, weinig kg, minder ha , en DROOG in 't kwadraat.

  Yes, shit happens!

Of registreer je om te kunnen reageren.