height:550px AkkerbouwNieuws

‘Hectareopbrengsten EU blijven bovengemiddeld’

Brussel – De hectareopbrengsten van veel gewassen in de EU liggen boven het vijfjaarlijkse gemiddelde, ondanks de hitte en de droogte tijdens het groeiseizoen. Alleen bij mais zakt de hectareopbrengst onder het gemiddelde.

Dat blijkt uit het Mars-bulletin (Monitoring Agricultural Resources) van de Europese Commissie. In het maandelijkse bulletin staat een overzicht van het weer in de EU en gewasbeelden, op basis waarvan Mars hectareopbrengsten voorspelt. In mei ging Mars nog uit van hoge hectareopbrengsten. Die van koolzaad lag zelfs 9,3 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Dat varieerde bij andere gewassen van 2,8 procent (mais) tot 5,8 procent (zachte tarwe).

Heet en droog

In mei, juni en juli was het heet en droog in veel regio’s. Dat komt tot uiting in de juli-prognose. Nu liggen de hectareopbrengsten 2,2 tot 4,6 procent boven het gemiddelde. De prognose voor korrelmais zakt zelfs onder het gemiddelde. Mars schat de hectareopbrengst in de EU dit jaar op 6.710 kilo mais per hectare tegen 7.002 kilo gemiddeld.

Beheer
WP Admin