Akkerbouw

Nieuws 2455 x bekeken 1 reactie

Graanexport EU vliegend van start

Brussel – De EU exporteerde in de eerste week van het nieuwe graanseizoen bijna 1 miljoen ton graan. Dat is erg veel voor een eerste week in het nieuwe seizoen. Algerije kocht woensdag 725.000 ton tarwe in Duitsland en Frankrijk. Die exportorder is nog niet verwerkt in deze cijfers.

Het graanseizoen 2015/2016 begon 1 juli. In de eerste week is voor 911.699 ton graan uitvoercertificaten aangevraagd in Brussel. Daarvan is 467.043 ton zachte tarwe en 413.805 ton gerst, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen. In voorgaande seizoenen liep de export in de eerste week van juli wel eens op tot 890.000 ton (2012), maar bleef ook wel eens steken op 171.000 ton (2011).

Een woordvoerder van de RVO.nl noemt een aantal oorzaken voor de goedlopende export vanuit de EU. "Door de Griekse crisis is de euro goedkoop. Dat stimuleert de export. Bovendien is er veel vraag naar Europese gerst vanuit China. De welvaart groeit daar. De consumptie van bier en vlees neemt toe en daardoor heeft China meer brouw- en voergerst nodig. Bovendien zijn de oogstprognoses voor Canada slecht. Canada levert gewoonlijk veel gerst aan Saoedi-Arabië. Dat land koopt nu meer gerst in de EU."

Het wordt een spannend graanjaar, verwacht de woordvoerder. "De landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Turkije kopen gewoonlijk veel graan in Europa. Maar die landen hebben dit jaar goed geoogst. Dat drukt de export vanuit de EU. Maar Rusland en Oekraïne oogsten minder graan dan vorig jaar. Dat helpt weer de Europese export. Het is niet te voorspellen hoe de balans gaat uitslaan. Maar bijna 1 miljoen ton in de eerste week van het seizoen is een mooie start."

De prognoses van diverse marktbureaus gaan nu uit van een Europese graanoogst van rond de 300 miljoen ton graan. De RVO.nl-woordvoerder benadrukt dat er veel onzekerheid is over de stand van de mais. "Veel mais stond droog tijdens de bloei. Dat drukt de kolfzetting. In hoeverre dit de uiteindelijke productie beïnvloedt, is afwachten. Maar het geeft wel sentiment in de markt."

Op de termijnmarkt in Parijs piekte het novembercontract voor mais eind vorige week op €195,75. Dat was de hoogste notering die ooit voor het novembercontract is betaald. Deze week zakte de notering naar een slotstand van €185 per ton op donderdag. Het is gaan regenen in diverse delen van de EU, waardoor de verwachting groeit dat de schade aan de mais kan meevallen.

Eén reactie

  • info36

    Regenen?

Of registreer je om te kunnen reageren.