Akkerbouw

Nieuws 1413 x bekeken

Eriva-pool betaalt €58,85 per ton

Zeewolde – De Eriva-poolprijs van oogst 2014 bedraagt €58,85 per ton. Deze prijs geldt voor levering week 13, 40 millimeter opwaarts, exclusief btw en met tenminste 60 procent 50 millimeter opwaarts.

De poolprijs is een middenprijs. Voor Innovator en Ramos werd de middenprijs uitbetaald. Voor Agria en Melody werd €8 per ton meer betaald. Voor Fontane en Maritiema €5 minder. Voor Bintje €8 minder.

"De aardappelteler komt aan deze poolprijs tekort", erkent Sjaak Ermers, directeur van Eriva, "Maar in het licht van het seizoen valt het mee. Omdat de pool een groot deel van het volume aan het eind van het seizoen heeft verkocht, hebben we relatief goed geprofiteerd van de prijsopleving in juni. De pool heeft relatief veel langbewaarders. Ook hebben we als pool bewust aangestuurd op langer bewaren, omdat we dachten dat er mee in zou zitten dan €30 per ton, de beursprijs die bijna het gehele seizoen gold. Dat bleek achteraf een gelukkige keuze."

De pool van Eriva is een pool zonder voorverkoop. Door de coöperatieve grondslag van de pool begint en eindigt deze elk seizoen met een lege kas. De bewaarvergoedingen zijn budgetneutraal waarbij vroege leveringen de vergoeding voor late leveringen financieren. De bewaarvergoeding bedroeg dit seizoen €0,40 per ton per week.

De gemiddelde poolprijs over de periode oogst 2005 tot en met 2014 op €139,61 per ton, exclusief btw.

Of registreer je om te kunnen reageren.