Akkerbouw

Nieuws 1119 x bekeken 3 reacties

EU exporteert record aan graan

Brussel – De EU exporteerde in 2014/2015 een record van 46,3 miljoen ton graan.

Dat is 20 procent meer dan het vorige seizoen. De tarwe export steeg 12 procent naar 31,4 miljoen ton. Ook Europese gerst was gewild op de wereldmarkt. De uitvoer klom 59 procent naar 9,1 miljoen ton. De export groeide omdat Rusland, een grote concurrent van de EU, tijdelijk een exportheffing op tarwe instelde. Ook de lage eurokoers dreef de export op. En de EU had door een goede oogst veel graan.

Door de grote oogst kromp de import 16 procent naar 15,3 miljoen ton. De EU importeerde 9,2 miljoen ton mais, een daling van 37 procent. De EU importeerde wel meer tarwe en gerst doordat Oekraïne gebruik maakte van heffingsvrije tariefquota.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus de graanboeren hebben een lagere graanprijs gekregen omdat de politiek  Oekraine wilde sponseren. Daarnaast hebben de melkveehouders en de varkensboeren een lagere prijs gekregen omdat de politiek Rusland wilde dwarszitten. Bedankt! Kunnen we geen aangifte doen voor diefstal?

  • gjcamps

    @ farmerbn, misschien een referendum zoals in Griekenland organiseren? Maar ja of er wat mee gedaan wordt is iets anders, nog niet zolang geleden moest Nederland stemmen voor de Europese grondwet, de uitslag viel tegen en werd door de politiek niet meegenomen. Democratie??

  • agro1


    Der Staat is de grootste dief en duldt geen concurrentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.