AkkerbouwNieuws

Droogte tikt vooral door in zuidwesten

Doetinchem – Het zuidwesten en het kustgebied horen dit seizoen tot de gebieden in Nederland waar de minste neerslag viel.

Zo blijkt uit de neerslagoverschot kaart van het KNMI. Landelijk gezien hoort 2015 inmiddels tot de 5 procent droogste jaren. Het neerslagtekort is al opgelopen tot 200 millimeter, normaal ligt dit in juli rond de 100 millimeter.  De droogte tikt in het zuidwesten dan ook harder door dan in de rest van Nederland.

Gewassen Zeeuws-Vlaanderen

Volgens DLV Plant adviseur Pierre Cammaert viel er in west-Zeeuws-Vlaanderen tot nu toe maar de helft van de neerslag die normaal valt. Dat is aan de gewassen te zien. Jos Mangnus in Biervliet toont wat de droogte voor zijn Frieslanders betekent. Een proefrooiing laat zien dat dat er maar 25 ton aardappelen onder zitten en de verwachting is dat er ook niet meer bij komt. Daarvoor is het loof al te ver afgestorven. Dit beeld komt Cammaert op meer percelen vroege aardappelen of bij gevoelige rassen tegen. De latere rassen vallen hem alleszins mee. De donkere dagen en de 10 millimeter water die begin deze week viel, zorgden ervoor dat deze aardappelen weer aantrekken. “Je ziet dat de planten weer loof bijmaken, maar een top opbrengst zal het niet meer worden.”

[([002_rb-image-2658417.jpeg]:inzetgroot)]

 

Duidelijk verschil tussen percelen

De adviseur ziet nu ook duidelijk verschil tussen de percelen, “Op goede grond waar de teler goed voor zorgt en waar geen structuurproblemen zijn, kunnen de gewassen de droogte goed aan. De planten zijn al vanaf het begin van het seizoen gewend aan droogte.” Op plaatgronden, grond met een klei of zavel bovenlaag op zand, hebben gewassen het moeilijk omdat ze daar niet diep wortelen. Op deze gronden komen zelfs de bieten al te kort. Op dieper bewortelbare percelen staan de bieten er volgens Cammaert goed voor.

Uien

De uien zijn wat verlaat en hebben weinig loof, maar groeien wel gestaag door. Een voordeel van de droge omstandigheden is dat de schimmeldruk ook laag is. Telers kunnen hun spuitinterval tegen phytophtora in aardappelen en bladvlekken in uien oprekken. Dat scheelt in de kosten.

Beheer
WP Admin