Akkerbouw

Nieuws 2316 x bekeken 6 reacties

Droogte drukt Europese tarweoogst

Brussel – Door de droogte oogst de EU minder tarwe dan eerder werd verwacht.

De Europese Commissie schat de oogst op 140 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de prognose van vorige maand. Vorig jaar oogstte de EU een record van 149 miljoen ton zachte tarwe.

Hitte-alarm Frankrijk

In Frankrijk is voor ruim twintig departementen een hitte-alarm afgegeven door Meteo France, het weerbureau van de overheid. Daar loopt de temperatuur op tot boven de 40 graden Celsius. Het Franse marktbureau Agritel stelt dat de zorgen toenemen over schade aan het graan door de hittegolf in West-Europa. De situatie verschilt per regio, afhankelijk van hoeveel regen er de laatste weken is gevallen. Volgens Agritel zit veel mais in Europa nu in de gevarenzone. De bloei staat voor de deur. Dan heeft mais vocht nodig voor de kolfzetting.

In Frankrijk verlaagt het overheidsbureau Agrimer de score voor de gewasstand. Van alle percelen zachte tarwe scoort 81 procent goed of uitstekend. Dat was vorige week nog 85 procent en begin juni nog 87 procent.

Duitsland

Ook in Duitsland drukt de droogte de tarweopbrengsten. De Duitse boerenbond DBV gaat nu uit van een oogst van 25 miljoen ton tarwe. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Twee weken geleden ging de Duitse vereniging van coöperaties (DRV) nog uit van 26 miljoen ton tarwe.

Coceral

Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, gaat net als de Europese Commissie uit van een Europese tarweoogst van 141 miljoen ton. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar, toen de EU volgens Coceral 148 miljoen ton zachte tarwe van de akkers haalde.

Door de droogte sloot het septembercontract voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs dinsdag voor het eerst boven de €200 per ton. Woensdag tijdens de handelsdag piekte het contract boven de €206. Op de termijnmarkt in Chicago sloot het septembercontract dinsdag op $6,156 per bushel (€202 per ton). Dat is de hoogste notering in een half jaar. Ook in de VS stijgt de tarweprijs, maar dan door de vele regen in het zuiden. Terwijl het in het noorden van de VS en vooral in Canada veel te droog is.

Laatste reacties

 • breukers1

  Jonge jonge, wat hebben de laatste maanden toch ons best gedaan om de prijs-stemming vooral niet te rooskleurig te maken. De ene oogstraming nog hoger dan de andere.Waar staan we nu!!!! Degenen die al dan niet noodgedwongen de laatste maanden hun oogst deels voorverkocht hebben zullen jullie dankbaar zijn. Waarom wordt er tijdens de vele analyses toch altijd van uit gegaan dat het weer overal mee zit en er dus overal top geoogst wordt.

 • agro1


  breukers, brood en spelen, nog niks verandrerd, grote geruststelling, nu greece nog.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo breukers1. Overheden en marktbureaus gaan in de vroege prognoses altijd uit van de meerjaarlijkse gemiddelde hectareopbrengst. Ze hebben ook weinig anders om op te varen. Want ook de arealen zijn dan nog ruwe schattingen. Maar ja, zonder dit soort prognoses is de graanmarkt volledig ondoorzichtig voor iedere teler en kleine handelaar, behalve voor de hele grote graanhandelsbedrijven die wereldwijd actief zijn. Je moet roeien met de riemen die je hebt.

 • breukers1

  zie blog www Mts Breukers: titel analyseren.

 • breukers1

  Juist Opgemerkt jan engwerda. Maar ik heb toch wel een beetje de indruk dat jullie vaak de lijn/tendens die de grote graanhandelaren graag zien, prijs drukken richting oogst, behoorlijk enthousiast volgen.

 • farmerbn

  Boerderij copieert berichten van anderen. Omdat overheden en graanhandelaren de enigen zijn die berichten uitgeven , komen die dus in boerderij. Het is wachten op gegevens van de oogst van de producenten zelf of van LTO. De duitsers doen het wel en hopelijk op korte termijn dus ook de LTO.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.