Akkerbouw

Nieuws 1911 x bekeken

Canadese CWB verhoogt opnieuw tarwe- en koolzaadprijs

Winnipeg – Tarwe en koolzaad worden snel duurder in Canada. Het Canadese handelsbedrijf CWB verhoogt deze week de prijsverwachting voor tarwe en koolzaad. Het is de tweede verhoging in twee weken. Aanhoudende droogte tempert de oogstverwachtingen. De overheid in de provincie Saskatchewan, de grootste graanprovincie van Canada, meldt dat 67 procent van alle landbouwgrond een groot of zeer groot neerslagtekort heeft.

CWB publiceerde donderdag de nieuwe Pool Return Outlooks, waarin het bedrijf prijsverwachtingen presenteert voor de diverse graanpools van het lopende seizoen. CWB is de vroegere Canadian Wheat Board, die een monopolie had in West-Canada op het vermarkten van tarwe en gerst. De CWB is in 2012 geprivatiseerd.

CWB verhoogt de prijsprognose voor alle zachte tarwe met 25 Canadese dollar (€18). De beste kwaliteit zachte tarwe kan dan Can$315 per ton (€225) in de CWB-pools opbrengen. Durumtarwe gaat in de CWB-pools maximaal $390 (€279) opbrengen. Dat is $30 (€21) meer dan in de vorige prognose. De prognose voor koolzaad gaat met $17 (€12) omhoog naar $550 per ton (€393). Op 25 juni verhoogde CWB ook al de prijsprognoses. Koolzaad kreeg er toen $55 (€39) bij, zachte tarwe $24 (€17) en harde tarwe $25 (€18).

CWB noemt een aantal redenen voor de verhoging van de prijsprognoses. Het is kurkdroog in grote delen van Canada. Op meer dan honderd plekken alleen in Saskatchewan zijn bos- en prairiebranden uitgebroken. Meer dan 13.000 mensen zijn geëvacueerd. Voor de graantelers in het noordelijk deel van de provincie Saskatchewan hebben de branden een positief neveneffect. Door de enorme rookontwikkeling zijn de gewassen beter beschermd tegen de verzengende zon.

Bij durumtarwe en koolzaad speelt ook mee dat het droog is in Europa. CWB verwacht een lagere productie in de EU. De Europese landen gaan meer harde tarwe en koolzaad kopen in Canada. Dat is extra aantrekkelijk omdat de koers van de Canadese dollar zakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de wereldmarkt worden graan en koolzaad afgerekend in Amerikaanse dollars.

De graantelers in Canada wachten op verdere prijsstijgingen, signaleert CWB. Daarom houden ze hun graan vast. Dat belemmert de export op dit moment.

Of registreer je om te kunnen reageren.