AkkerbouwNieuws

Brussel verwacht bovengemiddelde graanoogst in EU

Brussel – De Europese Commissie verwacht een bovengemiddelde graanoogst in de EU. Toch blijft de tarweprijs op een redelijke hoogte, schrijft de Commissie in de Short Term Outlook.

Brussel schat de graanproductie op 307 miljoen ton. Dat is 6 procent boven het gemiddelde en 7 procent onder de recordoogst van vorig jaar. De Europese akkerbouwers telen dit jaar een kleiner areaal zachte tarwe en mais. Het gerstareaal groeit iets, evenals het areaal harde tarwe.

Volgens de Commissie heeft het graan tot nu toe een goed groeiseizoen achter de rug. Er is nauwelijks sprake van uitwintering. En de langdurige hittegolven blijven dit jaar beperkt tot Spanje en de Balkan-landen. Alleen eind juni was het ook droog in delen van Duitsland, Frankrijk en Polen. Dat kan de Europese graanproductie iets temperen.

Afgezet tegen de oogstverwachting zijn de tarweprijzen best hoog, vindt de Commissie. Dat komt omdat er veel vraag is naar Europese tarwe. De wintertarwe in de VS had veel last van overvloedige regen. Het is daarentegen droog in Canada.

Beheer
WP Admin