Akkerbouw

Nieuws 2142 x bekeken

Bietenopbrengst naar 13,5 ton suiker per hectare

Dinteloord - De eerste opbrengstprognose voor suikerbieten is met 13,5 ton suiker per hectare vrijwel gelijk aan het meerjarig gemiddelde, maar wel 11 procent lager dan vorig jaar.

Dat meldt Suiker Unie. Seizoen 2015 kenmerkt zich als een bietenjaar dat traag op gang kwam en af lijkt te koersen op een gemiddelde opbrengst. De gemiddelde zaaidatum kwam op 4 april en was daarmee ruim een week later dan 2014.

Zonnig

Het voorjaar was relatief koud, droog en zonnig. Met name in Noord-Nederland was het kouder dan normaal, twee warme dagen ten opzichte van twaalf normaal. In het Zuiden was het aanzienlijk droger dan normaal. Daarnaast was het met 100 uur meer zon aanzienlijk zonniger dan normaal. De bieten hebben hier tot juni nauwelijks van geprofiteerd omdat de beginontwikkeling vooral afhankelijk is van de temperatuur. De groeipuntsdatum werd pas op 23 juni bereikt, twee weken later dan vorig jaar. Eind juni en begin juli waren de temperaturen hoog waardoor de droogte toenam. Dat gaf met name in het zuiden aanleiding om de bieten te gaan beregenen.

Verwachte suikeropbrengst

De verwachte suikeropbrengst van 13,5 ton per hectare is net iets onder het vijfjaarsgemiddelde van 13,6 ton suiker per hectare. Zoals gewoonlijk is de verwachte suikeropbrengst in Oost- en Zuid Flevoland het hoogst, dit jaar 16,7 ton suiker per hectare. In het noordelijk zandgebied is de opbrengstverwachting met 11.4 ton per hectare het laagst.  Bij de prognose gaat het groeimodel uit van vanaf nu gemiddelde weersomstandigheden. Mocht de droogte doorzetten of treden er andere stressomstandigheden op dan zal dat een opbrengstverlagend effect hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.