Akkerbouw

Nieuws 2322 x bekeken

Amora-aardappel zit op 29,3 ton per hectare

Kruishoutem – De vroege aardappel Amora zit in Vlaanderen op een hectareopbrengst van gemiddeld 29,3 ton per hectare. Er is in twaalf dagen 4,5 ton bijgegroeid.

Het aardappelinstituut PCA deed op 24 juni de eerste proefrooiing van dit seizoen bij de Amora-aardappelen. Op maandag 6 juli is de tweede uitgevoerd. De proefrooiingen zijn gedaan op negen praktijkpercelen na gemiddeld 89 groeidagen. Het PCA constateert een groot verschil tussen de percelen. De bruto-opbrengst (inclusief alle sorteringen en uitval) lag tussen 21 en 36 ton per hectare met een gemiddelde van 29,3 ton. Ongeveer 60 procent van de aardappelen zit in de sortering 50-op.

De aardappelen zijn goed van kwaliteit, constateert PCA. Het onderwatergewicht zit gemiddeld op 386 gram per 5 kilo aardappelen met een variatie van 364 tot 417 gram. Door de droogte nemen de aardappelen weinig water op. Dat duwt het onderwatergewicht omhoog. Door de droogte en hitte worden de aardappelen gevoeliger voor doorwas. Dan kiemen de primaire knollen waar secundaire knollen uitgroeien. PCA constateert echter nog weinig symptomen van doorwas.

De opbrengsten lopen achter op andere jaren. In 2007 en 2014 deed PCA ook proefrooiingen op Amora-percelen. Na een vergelijkbaar aantal groeidagen werd in die jaren 33 ton per hectare geoogst. Het gewas bereikte dit aantal groeidagen al op 26 juni doordat de aardappelen eerder waren gepoot. In 2008 werd laat gepoot. Toen werd een vergelijkbaar aantal groeidagen half juli bereikt en lag de opbrengst op 36 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.