AkkerbouwNieuws

Akkerbouw vraagt ontheffing voor muizenbestrijding

Den Haag – De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft een ontheffing aangevraagd voor de chemische bestrijding van muizen in gewassen.

Als de vrijstelling wordt verleend, moet de bestrijding waarschijnlijk worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), lid van de BO-Akkerbouw, inventariseerde de muizenschade. De meeste schade is gemeld in het Westerkwartier in Groningen en Noordwest-Friesland, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. “Op veel percelen graszaad en wintergaan bedraagt de schade rond de 25 procent. Er zijn zelfs percelen met meer dan 50 procent schade. Buiten deze gebieden kwamen ook incidentele meldingen van schade.”

Vrijstelling

Chemische bestrijding van muizen is sinds een aantal jaren niet meer toegestaan. De aanvraag betreft een middel dat in andere landen volop wordt gebruikt. Volgens De Jong kan de fabrikant het van de plank halen als de vrijstelling wordt verleend. “Ook hebben de gespecialiseerde bedrijven voldoende capaciteit om de muizen te bestrijden.”

Verplaatsing

De behandeling van de aanvraag duurt enkele weken. Dan zijn het graan en graszaad al geoogst, beseft de Jong. “Dan verplaatsen de muizen zich naar andere gewassen. We hopen dat de vrijstelling grote schade in die gewassen kan voorkomen.”

Beheer
WP Admin