Akkerbouw

Nieuws 2179 x bekeken

Vlastelers naar rechter om toeslagrecht

Den Haag - Tien vlastelers uit Zeeuws-Vlaanderen en België vinden dat de staatssecretaris van Economische Zaken ze ten onrechte geen toeslagrechten heeft toegekend. De telers vechten het besluit van de staatssecretaris vrijdag aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

Hun gezamenlijke juridisch vertegenwoordiger Hans Mieras uit Kapelle zegt dat de vlastelers door het Nederlandse systeem van toekenning van toeslagrechten worden achtergesteld bij de collega's die in België telen. Mieras zegt dat de staatssecretaris een verkeerde uitleg geeft aan de Europese regels, door de toeslagrechten niet ten goede te laten komen van de daadwerkelijke telers, maar aan de grondeigenaren die de teelt hebben opgevoerd in de gecombineerde opgave.

Vlastelers gedwongen teelt te rouleren

Mieras zegt dat vlastelers gedwongen zijn hun teelt te rouleren, omdat vlas maar eens per zes jaar op het zelfde perceel kan worden geteeld.  Hij schat dat de vlastelers gezamenlijk miljoenen euro's tekort is gedaan. Mieras benadrukt dat hij er niet op uit is de toeslagrechten te ontnemen van de grondeigenaren.  "Maar de rechten komen de  telers toe, die voor eigen risico en rekening vlas teelden."

Bezwarenprocedure

Het ministerie van Economische Zaken heeft in een bezwarenprocedure de vlastelers in het ongelijk gesteld. De vlastelers uit IJzendijke, Axel, Sluiskil, Sint-Jansteen, Koewacht, Meulebeke (België), Sint-Jan-In-Eremo (België en Desselgem (België) zijn tegen de uitspraak van het ministerie in beroep gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.