Akkerbouw

Nieuws 1083 x bekeken

Uienexport eind mei was klein

Den Haag – De Nederlandse export van uien was in de laatste week van mei 10.780 ton, volgens de jongste voorlopige gegevens van KCB/GroentenFruit Huis. Dat was 3.700 ton beneden het vijfjarig gemiddelde.

In de meetperiode nam Brazilië altijd nog 2.237 ton af, waarmee het land nog steeds de voornaamste bestemming was voor de uitgevoerde uien. Het was echter aanzienlijk minder dan de voorgaande weken, amper de helft tot een derde.

Tot en met mei is de uienexport dit seizoen zelfs nog iets groter geweest dan in het recordseizoen 2012/'13. Destijds is in de laatste vijf weken nog een hoeveelheid van 72.000 ton ofwel ruim 14.500 ton per week uitgevoerd. Gezien het verloop van de handel in mei, die sterk werd bepaald door de vraag vanuit Brazilië, en de gekalmeerde stemming op de uienmarkt is het te betwijfelen of de voorsprong zal beklijven en de export weer boven een seizoentotaal van een miljoen ton uitkomt. De teller stond na week 22 op een tussenstand van 953.000 ton, met in theorie nog vijf weken te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.