Akkerbouw

Nieuws 1478 x bekeken

Suiker Unie: 10 procent bietenpercelen gesloten

Dinteloord – Bijna 10 procent van de bietenpercelen is gesloten.

Er zitten grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. De bieten in Zeeland zijn het verst ontwikkeld. In Zeeuws Vlaanderen is volgens Suiker Unie 27 procent van de percelen gesloten, op de Zeeuwse Eilanden raken op 24 procent van de percelen de rijen elkaar.

De bieten in het noorden groeien langzaam. In de regio's Noordelijke Klei en Noordelijke Dal/Veen heeft Suiker Unie nog geen enkel perceel gezien met gesloten rijen. In de Noordoostpolder en het Noordelijke Zand is dat 1 procent.

De droogte en de lage temperaturen remmen de groei. Toch ontwikkelen de bieten zich goed, stelt Suiker Unie. Gesloten gewassen groeien optimaal omdat de zonnestraling volledig kan worden benut door de planten.

De bieten in het zuiden zijn verder ontwikkeld, omdat daar eerder is gezaaid. De gemiddelde zaaidatum in Nederland is 4 april. Dat is 21 maart voor Zeeuws Vlaanderen en 11 april op het Noordelijke Zand. Ook hadden de bieten in het noorden last van vorst en korstvorming door droogte. Daar moesten meer bieten dan gebruikelijk worden overgezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.