Akkerbouw

Nieuws 1322 x bekeken

Stikstofmineralisatie verloopt zeer wisselend

Wageningen - De mineralisatie van stikstof verloopt dit jaar zeer wisselend. Dat meldt onderzoekslaboratorium BLGG AgroXpertus.

Als verklaring voor de opvallend grote verschillen geeft product manager Arjan Reijneveld dat in het voorjaar in veel gebieden relatief weinig neerslag viel. Op sommige plekken viel in mei maar 30 mm water. Daardoor kwam de mineralisatie moeilijk op gang.

Analyse van metingen in de afgelopen paar weken van de actuele beschikbaarheid van stikstof voor het gewas laat een groot verschil tussen percelen zien. In een kleine 10 procent van de percelen is de hoeveelheid gemineraliseerde stikstof met minder dan 10 kilo N per hectare zeer minimaal. Op ruim een derde van de onderzochte percelen kwam met 200 kilo stikstof per hectare ruim voldoende vrij.

Of registreer je om te kunnen reageren.