Akkerbouw

Nieuws 2438 x bekeken

Russische tarwe niet in trek in voorverkoop

Moskou – De verkoop van tarwe van de nieuwe oogst verloopt moeizaam in Rusland. Handelaren vrezen de exportheffing die zaterdag 4 juli van kracht wordt.

De overheid hanteert dan weer een exportheffing voor tarwe. Die wordt berekend in roebels en is afhankelijk van de roebelkoers. Dit seizoen gold ook een exportheffing van minimaal €35 per ton tarwe, maar die is vorige maand ingetrokken. SovEcon schat dat Rusland straks 57 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is meer dan andere analisten verwachten. Volgens SovEcon is er nog weinig schade door droogte in Zuid-Rusland, maar groeit de tarwe juist hard door de warmte.

Ondanks de grote oogst die wordt verwacht, is weinig tarwe op voorhand verkocht. Onderzoek van SovEcon wijst uit dat 25 tot 30 procent minder tarwe van de nieuwe oogst is verkocht dan vorig jaar. Handelaren vrezen dat bij een koersdaling van de roebel de heffing sterk gaat oplopen, terwijl de tarwe al is verkocht tegen een bepaalde prijs in dollars. De roebelkoers daalde vorige week 7 procent en de week daar voor met 5 procent. Dat zou de exportheffing acht keer zo hoog maken, stelt SovEcon. De graanhandel protesteert dan ook tegen de heffing. Maar vice-premier Arkady Dvorkovichk meldt dat de berekening niet wordt gewijzigd.

De slechte start van de Russische export duwt de tarweprijs omhoog. Ook droogte in grote delen van de wereld en regen in het zuiden van de VS maken tarwe duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.