Akkerbouw

Nieuws 2685 x bekeken

Plantenaantal uien valt tegen

Oude Tonge/Made – De plantenaantallen vallen tegen op veel uienpercelen. Ook is de ontwikkeling iets vertraagd door de kou. In het Zuidwesten valt het erg tegen, zegt Rinus Struik van toeleverancier Mol Agrocom.

"De uien staan gemiddeld niet best", zegt Struik. "We missen een boel planten, waardoor een topopbrengst – waarvoor je zeker 750.000 planten nodig hebt - er niet in zit."

Het komt door een combinatie van korstvorming, vroeg zaaien, diep zaaien, kou en missers in de bemesting. "In het Zuidwesten speelt dat meer, omdat hier vroeg wordt gezaaid. Juist vroeg gezaaide percelen hebben de meeste problemen dit jaar. Naar goede percelen moet je echt zoeken."

Het klimaat kan veel compenseren, zegt Struik. "Wat er niet is, is er niet. Een goede oogst is nog wel mogelijk."

In het noordelijk deel van het land is de stand sterk wisselend, zegt Frank Druyff van zaadbedrijf Hazera. "Sommige percelen staan goed, anderen erg dun en alles ertussen zien we ook. De variatie is groot, maar er staan meer slechte percelen dan we gewend zijn."

Een ui kan wat groter groeien, maar dat houdt een keer op. "Op percelen waar de stand dun is, krijg je eerder dikhalzen. Die strijken moeilijker aan het eind van het seizoen, wat leidt tot meer tarra. Het is in elk geval verstandig om hier de bemesting naar beneden bij te stellen, zodat ze niet ontploffen."

Over opbrengsteffecten kan hij nog niets zeggen. "Dat bepaalt het weer in de zomer."

De plantuien zijn iets later dan normaal, net als de zaaiuien. Die twee segmenten lijken elkaar niet in de weg te lopen in de tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.