Akkerbouw

Nieuws 1512 x bekeken 1 reactie

Nieuwe groenbemester Control op rassenlijst CSAR

Zoetermeer – Een nieuw ras van bladrammenas is opgenomen op de aanbevelende rassenlijst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

De commissie is een samenwerking van Plantum NL, LTO Nederland en de Brancheorganisatie Akkerbouw. Deze nieuwe groenbemester is Control, een bladrammenas die wordt vertegenwoordigd door Top-Seeds en geschikt is voor de uitzaai in het najaar.

Bladrammenas en gele mosterd worden veel gebruikt als groenbemester op akkerbouwbedrijven waar suikerbieten een belangrijke plaats innemen in het bouwplan, schetst Johan Wander van adviesorganisatie DLV Plant. "Rassen komen alleen op de rassenlijst als ze een bepaald resistentieniveau hebben tegen het witte bietencysteaaltje."

Bovendien leveren groenbemesters een bijdrage aan het organische stofgehalte en leggen stikstof vast voor het volggewas. De mogelijke zaaitijd is van belang bij de keuze tussen bladrammenas en gele mosterd; de laatste kan later in het seizoen worden gezaaid.

Control is resistent tegen het maiswortelknobbelaaltje (M. chitwoodi), zorgt voor een vlotte grondbedekking (betere onkruidonderdrukking).

Eén reactie

  • a.vandewaart

    Wie kan mij een goede groenbemester aanbevelen?
    Begin september zullen mijn pompoenen geoogst worden. De bodemanalyse geeft een tekort van P en organische stof aan. Vorig jaar stonden er zonnebloemen. Vandaar waarschijnlijk ook dit tekort aan P. 
    Ik denk er aan om stro over het veld te verdelen met een stevige gift van N en samen met de pompoenresten met de schijfeg onder te werken, zodat de groenbemester gezaaid kan worden. Begin December winterklaar leggen met de ploeg, zodat in het voorjaar er weer pompoenen in kunnen.
    Welke groenbemester raden jullie aan?

Of registreer je om te kunnen reageren.