Akkerbouw

Nieuws 4638 x bekeken

Neerslagtekort steeds nijpender in akkerbouw

De Bilt – De regen van afgelopen weekeinde was onvoldoende om in te lopen op het neerslagtekort. In het uiterste Noorden zijn meerdere millimeters regen gevallen. In de rest van het land was de hoeveelheid hemelwater verwaarloosbaar, zo blijkt uit de kaarten van het KNMI.

Het neerslagtekort is dan ook nog wezenlijk op maandag 29 juni. En gezien de weersvoorspellingen komt er voorlopig geen einde aan. In het westen en zuidwesten van Nederland is het het droogst, op sommige plekken loopt het tekort op tot boven de 210 millimeter.

Beregeningsverboden

Waar mogelijk wordt beregend, maar er zijn veel plekken waar dat niet kan (zout water) of mag (om verspreiding van bruinrot in pootgoed te voorkomen). Met het oog op de hittegolf hangen beregeningsverboden in de lucht om daling van het waterpeil te voorkomen.

Gele bladeren

Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant illustreert op Twitter de droge omstandigheden in het Zuidwesten met een foto van aardappelplanten die onderin gele bladeren hebben.

Weinig loof op planten

"Het wordt nijpend", vult collega Paul Hooijman, die in het Noordwesten werkt, aan. "Het is gort- en gortdroog. Hierdoor zit er weinig loof op aardappel- en uienplanten, wat de groei remt. Bij consumptieaardappelen zijn we bang voor doorwas. We zien hier en daar al gebeuren dat aardappelplanten opnieuw gaan zetten."

Tot op heden niet warm

Beregende percelen, zoals veel pootaardappelen, staan wel goed. "Het grote voordeel is dat het tot op heden niet warm was. Dat gaat nu wel gebeuren. Ik ben benieuwd waar dat toe leidt. Voor sommige laat gezaaide peenpercelen kan dat te veel zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.