AkkerbouwNieuws

Meer bodemleven bij beperkte grondbewerking

Lelystad – Grondbewerking heeft een grote invloed op biologische activiteit in de bodem.

Bij een gereduceerde, niet-kerende grondbewerking is er na een paar jaar meer bodemleven en een hogere bodemactiviteit dan in een traditioneel ploegsysteem. Dat blijkt uit een onderzoek binnen het project BASIS dat op PPO proefbedrijf Broekemahoeve in Lelystad uitgevoerd wordt. Het project BASIS test en verbetert alternatieve grondbewerkingssystemen. Ook beoordeelt het project de landbouwkundige en milieukundige voor- en nadelen onder Nederlandse omstandigheden. De invloed van de grondbewerking op de ziektewerende eigenschappen blijkt na vijf jaar onderzoek nog vrij gering.

De schimmel- en bacteriebiomassa, de potentiële stikstofmineralisatie en makkelijk beschikbare koolstof zijn duidelijk hoger in het systeem met niet-kerende grondbewerking dan in het geploegde deel. Deze verschillen namen toe in de loop van de jaren. De percelen met niet-kerende grondbewerking bevatten ook meer streptomyceten en Lysobacter, beiden potentieel antagonistische bacteriën.

Met biotoetsen is de ziektewerendheid van de bodem tegen de ziekteverwekkers Rhizoctonia solani en Streptomyces-schurft getest. De verschillen tussen de objecten bleek klein. Opvallend is dat de weerbaarheid tegen Rhizoctonia het object met niet-kerende grondbewerking iets was afgenomen.

Beheer
WP Admin