Akkerbouw

Nieuws 976 x bekeken laatste update:29 jun 2015

Graanprognose Nederland beter dan in Duitsland

Brussel - De verwachte graanopbrengsten in Duitsland zijn door de droogte fors teruggeschroefd tot onder de 8 ton per hectare door oogstprognose-instantie MARS. In Nederland wordt maar een lichte daling verwacht.

Voor de Duitse tarwe raamt MARS een landelijk gemiddelde opbrengst van 7,8 ton per hectare. Dat is 3,4 procent minder dan in de voorlaatste prognose. In vergelijking met de (goede) opbrengst van 8,6 ton van vorig jaar is de raming 10 procent lager. Voor de koolzaadteelt in Duitsland voorziet MARS met 4,5 ton een 11,6 procent lagere opbrengst dan vorig jaar. Ondanks de droogte is dat ruim 4 procent boven het meerjarige gemiddelde, maar 10 procent lager dan de raming van mei.

In Nederland zijn de geluiden positiever. "De tarwe staat er goed en gezond voor", zegt Ko Francke, adjunct directeur bij coöperatie CZAV. "Een topper verwachten we niet door het droge en koele weer. Waar we vorig jaar - een extreem vroeg seizoen - gemiddeld ruim 9,5 ton per hectare oogstten, denken we nu te gaan naar 9 tot 9,5 ton. De droogte heeft invloed op de korrelvulling." Rond 10 juli verwacht CZAV de eerste oogst.

Ook Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant, is positief: "Ik verwacht een vrij goede opbrengst, hoewel het weer bij de afrijping straks heel bepalend is. Het gewas is doorgaans gezond en de neerslag van de afgelopen dagen, in grote delen van het land, kwam net op tijd. Daar profiteren de granen van, de korrelvulling kan goed op gang komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.