Akkerbouw

Nieuws 1282 x bekeken

Frankrijk komt op minder koolzaad

PARIJS – De Franse oogst aan winterkoolzaad komt dit seizoen uit rond de 5,1 miljoen ton, dat is 7,5 procent minder dan vorig jaar.

Bij wintergerst ligt de productie met 8,87 miljoen ton juist bijna vier procent hoger dan een seizoen eerder.

Dat blijkt uit de eerste opbrengstschattingen van het ministerie van landbouw. De opbrengst aan koolzaad ligt nog wel rond het niveau van het vijfjaarlijks gemiddelde. De daling vergeleken bij vorig jaar is te wijten aan een iets kleiner areaal in combinatie met een lagere gemiddelde opbrengst die daarmee op rond de 3,44 ton per hectare uitkomt.  Wintergerst komt zo'n 20 procent boven het gemiddelde over de jaren 2010-2014 uit, maar dat komt vooral doordat een groot deel van dit gewas in 2012 vrijwel werd vernield door late strenge vorst. Het areaal wintergerst is dit jaar ook een kleine vier procent groter dan een seizoen geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.